Account maken  Inloggen
3ddy
Autodesk 3D Studio Max / 5 jaar geleden
3ds Max 2016, wat vind jij ervan? Net vandaag 3ds Max 2016 bekeken, en alle commotie over de MCG (Max Creation Graph) is me wat overdreven als ik er, na 3 uurtjes naar gekeken te hebben, een oordeel over mag vellen.

Ik had verwacht dat het de interface 3ds Max zou openstellen, dat ik bijvoorbeeld bestaande tools en modifiers kon aanvullen op een fancy manier, dat ik alles wat 3ds Max in zich heeft kon aansturen als ik dat zou willen. Maar helaas...

Het is gewoon een interface om met nodes maxscriptjes te maken. Dit dan wel meteen geïntegreerd in de interface zonder opnieuw opnieuw op te starten (wat anders moest als je op de oude manier eigen tools of modifier in maxscript wilde maken) Wat mij zo over kwam is dat er nog genoeg aan ontbreekt waardoor het weer een tool is die nooit af gaat komen. Ook nooit gekoppeld gaat worden aan overige bestaande tools zoals de Slate Editor of Shader FX editor of wat dan ook. Alle node editors zijn eilandjes en kunnen maar voor een gedeelte met elkaar praten.

Nu ben ik gelukkig niet afhankelijk van de MCG, en voor motiondesigners is het misschien een uitkomst, maar Autodesk vergeet waarschijnlijk dat al die gebruikers toch al over zijn op Cinema4D.
Ik heb even verder gekeken en gelukkig hebben ze wat dingetjes gefixed die vervelend waren. Zoals het snappen op pixels als je uv coördinaten aan het editen bent. Maar er is ook veel kapot gegaan. Zo is de reflectieshader in de viewport kapot, waardoor reflecties niet juist weergegeven worden. Dit had een fancy manier van werken en gaf ons als art-department bij re-lion de mogelijkheid een shader bibliotheek op te bouwen met standaard componenten die overeenkwamen met onze 3D engine. Jammer... Typisch gevalletje van dood gemaakt worden door een blij vogeltje (volgorde is zo bedoeld).

Mocht je aanvullend nog wat opmerkingen hebben, of ben je het niet met me eens, laat het weerklinken hieronder. Niet dat Autodesk er iets mee doet, maar je moet af en toe je gal kwijt kunnen toch?
 Like
Volg
 Reageer
Frans
3ddy,

3ds max 2016 net geïnstalleerd als onderdeel van de AutoDesk Building Design Suite 2016. Wat jij alemaal voor elkaar krijgt/wilt krijgen in max is een vakgebied waar ik mij niet in beweeg.

Hoe max 2016 werkt kan ik pas beoordelen wanneer ook V-Ray en Phoenix voor de 2016 versie geschikt zijn. De eerste indruk is wel dat mijn modellen sneller inladen en tot nu toe verdwijnen er geen buttons.

Frans

 5 jaar geleden
3ddy
Onlangs heb ik nog met meer mensen gesproken en moet zeggen dat ik misschien iets te kritisch was betreft de MCG. Gelukkig ben ik niet afhankelijk van plugins, de plugins die we gebruiken zijn inhouse made en die kunnen we "on demand" updaten als dat nodig is.
 5 jaar geleden
Frans
3ds Max, V-Ray, Phoenix en Forest pack kunnen uitproberen. (Hartelijk dank Chaos group en iToo soft).

De algehele indruk is dat de 2016 versie t.o.v. de 2015 versie soepeler werkt. De buttons van de menubalk verdwijnen niet meer. Als leek op programmeer gebied heb ik sterk de indruk dat er gewerkt is aan het brengen van een versie die minder vergt van de machine en de beeldscherm aansturing.

Voor het werk dat ik doe heb ik de overstap van 2015 naar 2016 al gemaakt. Het werkt gewoon lekkerder.

Frans
 5 jaar geleden
Avalon877
Beetje laat misschien, maar ik ben het met jullie beiden eens. De interface voelt beter en nu je het zegt, ik heb geen onzichtbare knopjes meer gehad!

MCG was iets waar ik ook hard naar uit keek. Het lijkt er op dat je er het een en ander mee kan aansturen, maar ik zie vooral varianten op de bestaande Array tool. Dat is dan opzich wel weer mooi, want met een modifier is dit animeerbaar, en dat is array niet. Het is absoluut een toevoeging voor kleine dingen, maar ook minder dan ik hoopte. Ik heb er een week mee zitten spelen en tutorials gevolgd, maar ik krijg niet voor elkaar wat ik er mee zou willen. Ik mis inderdaad erg de mogelijkheid om bestaande modifiers te kunnen bekijken en eventueel kopieren/bewerken!

Uiteindelijk heeft dit me wel geinspireerd om maxscript (weer) op te pakken. Ik krijg weinig voor elkaar met die MCG, voornamelijk omdat je echt moet begrijpen wat je doet. Met simpele zelf gemaakte maxscript plugins kom ik echt een stuk verder. Ik heb nog niet geprobeerd scripts te openen met de MCG, maar als je bestaande scripts in de graph kan weergeven zie ik er wel een toevoeging in.

De Camera sequencer vind ik wel geinig. Het stelt je in staat om in één file al je camera animaties en states met een paar kliks te renderen. Misschien nog eens wat dieper in die scene states gaan duiken. Heb ik ook al tijden geleden willen doen maar dan blijft het toch weer een beetje op een laag pitje..
 5 jaar geleden