Account maken  Inloggen
3ddy
Metaboard / 6 jaar geleden
Mijn Wacom Companion 256mb Onlangs kon ik het niet laten om de Wacom Cintiq Companion te kopen. Mijn vooroordelen even op een rij: Verwent met de huidige tablet techieken van Apple en Android en een beetje een hekel aan Windows 8, maar een groot fan van Wacom. Graag werkend in 3ds Max en Zbrush, Photoshop. Nu mijn bevindingen:

De reden van de aankoop
Wacom staat bij mij bekend als een bedrijf wat redelijk zijn beloftes nakomt. Al is hun driversupport soms wat minder, met wat hand- en spandiensten is er daarna altijd goed mee te werken. Het is een leuke gedachte om met je pentablet overal te gaan staan en te doen wat je gewend bent op een desktop workstation. En eindelijk kan het. In ieder geval zit het in de goede richting. Want er zijn wel flinke verbeteringen nodig als het ooit mainstream moet gaan worden.

Linkshandig
Het eerste viel direct op bij het opstarten. Wacom baseert zijn tablet altijd rechtshandig. En dat is in het configuratie scherm wel altijd aan te passen. Maar mijn Intous 4 bord start altijd nog op de kop, en moet ik in spiegelbeeld inloggen. En dat is bij deze Wacom Cintiq Companion niet anders. Als ik de tablet pak en aanzet, ziet mijn oog als eerst het logo op de kop van het opstartscherm. Daarna weet Wacom gelukkig al wel dat ik het linkshandig heb ingesteld.

Sensor techniek in je nadeel
Daarna als je aan het tekenen bent geslagen, zit de sensor voor je beeldscherm helderheid precies bij je linkerhand. Elke keer als ik mijn linkerhand beweeg gaat mijn scherm donkerder of helderder worden. Handig Wacom! Ik weet niet welke rechtshandige engineer bij dat heeft bedacht, maar die verdiend de broodplank award.

Nog meer linkshandige onhandigheden
De rocker (zo wordt het dubbele knopje genoemd waarmee je de volume van het geluid aanpast) is als je linkshandig net zo rechtshandig gebleven. Dus bij mij is omlaag juist harder het geluid.

De vervelende uitknop
Waar de meeste mensen ook last van hebben is de uitknop. Die zit geheel niet handig verwerkt in de zijkant van bord. Wanneer je het bord verplaatst met je handen, kan het zijn dat je precies bij de uitknop het bord vastpakt. En hups, daar gaat je tablet in slaapstand. Werk is gelukkig nog niet verloren gegaan, want in een paar seconden kun je weer aan slag als je de aanknop opnieuw hebt ingedrukt.

De achterkant van de tablet
De achterkant zitten veel mensen over te klagen dat het rommel is. Het plaatwerk is bedoeld om je bord in een bepaalde stand op tafel te zetten. Visueel is het ook niet echt het meest aantrekkelijkst, maar het is dun en stevig. Dus het voegt nauwelijks gewicht toe. En als je het niet wil gebruiken is het weer makkelijk eraf te halen.

Het bluetooth toetsenbord
Het bluetooth toetsenbord wat er bij geleverd is (is los erbij te bestellen), is in Nederland een qwerty UK. Dat laatste geeft aan dat je 5 toetsen anders zijn dan een US international, waar we met zijn allen op werken. Niet heel erg, maar je verwacht het niet als je een product in Nederland koopt.
Ondanks dat er Wacom op staat, is er ook een andere fabrikant met precies hetzelfde uiterlijk. Dit is namelijk de Perixx Periboard-804.
Omdat Perixx een nieuw model heeft uitgebracht: Jawel, de Perixx Periboard-804II is de vorige versie bijna niet meer te krijgen.
Het toetsenbordje heeft ten opzichte van andere toetsenborden wel wat voordelen. Het is niet te klein, het heeft een fijne toetsaanslag en het heeft een accu. Andere toetsenborden hebben vaak losse batterijen, waardoor ze vaak net iets dikker zijn.

 Like
Volg
 Reageer
3ddy
Het onscreen toetsenbord in Windows 8
Met Windows 8.1 is wel beter te werken op een tablet als deze dan dat je het gaat proberen op een Desktop. De swipebare interface is nu in ieder geval te gebruiken zonder vervelend te zijn. Maar als je verwent bent met iOS en Android, waar blijft je onscreen keyboard als je hem nodig hebt. iOS en Android komt gewoon op met een toetsenbord als je die nodig hebt. Maar Windows 8.1 komt zo af en toe automatisch op met dat toetsenbord. Bijvoorbeeld bij het inloggen komt het heel netjes op, maar als je in een browser wat in wilt vullen, of waardes wilt veranderen, moet je het icoontje op de taakbalk opzoeken. Jammer.

Wacom Cintiq Companion als tweede scherm gebruiken?
Ook was ik in de veronderstelling (dom natuurlijk) dat ik met deze versie van de Companion net als de Hybride het als een Cintiq op mijn desktop kon gebruiken. Maar helaas, bij de goedkopere variant is deze functionaliteit alleen aanwezig.

Ventilator
Je bent het niet meer gewend van een tablet, maar dankzij de krachtige CPU moet het helaas gekoeld worden. Helaas voor onze linkshandigen (dank je Wacom) blaast de ventilator precies op je buik als je de tablet op de bank gebruikt. Al is het niet hinderlijk warm, de fan had misschien beter aan de korte kant kunnen zitten.Heeft het apparaat ook nog voordelen dan?
Jazeker! Om meteen met de deur in huis te vallen, het is een super mooie aanvulling op mijn huidige hardware en geeft me meer vrijheden hoe ik werk. Het product is als eerst zeker een lust voor het oog. En dan mag dit mijn eerste ervaring zijn met een Cintiq, ik was er meteen aan gewend en wil eigenlijk niets anders meer.
En al die nadelen dan die ik hiervoor genoemd hebt? Die wegen niet op tegen de voordelen die het product heeft. De mobiliteit, de pen functie en directe feedback alsof je op papier tekent, is echt een unieke ervaring. Ik doe hem in ieder geval niet meer weg.

Batterijduur
De tablet heeft een redelijke batterijduur. Tenminste, de beloofde 5 uur haalt het zeker nog wel. Natuurlijk is het afhankelijk van wat je precies doet met het apparaat, maar uiteindelijk zul je toch altijd een stopcontact moeten opzoeken. Je moet niet vergeten dat deze machine een Intel i7 core heeft. Deze is in snelheid aan te passen, waardoor de batterij minder snel opgaat.
Op standje "Energiebesparing" wordt de klok van de CPU teruggeschroeft naar 0,77 GHz. Op "Gebalanceerd" loopt de CPU kloksnelheid op wanneer hij denkt dat het nodig is. En zit dan tussen de 0,77 GHz en de 2,67 GHz te springen. Wanneer je het instelt op "Prestaties" wordt de CPU rond de 2,67 gehouden.

Werken met 3ds Max
Ik heb zelf nog niet veel gewerkt met 3ds Max op de tablet. Wel wat heen en weer geschoven en ik verwacht niet dat ik grote bestanden kan gaan editen met lightspeed, maar werkbaar maken is altijd mogelijk. Tenslotte is de Companion gewoon een laptop zonder vast toetsenbord en daar kan ook gewoon een muis en of toetsenbord aan gekoppeld worden.

Werken met Photoshop
Met Photoshop is het prima te werken, het is er zelfs volledig voor gemaakt. Wacom heeft wat widgets voor geïnstalleerd waar je een aantal standaard functies kunt benaderen. Zelf ben ik niet snel gewend aan dat soort widgets, dus ik gebruik stug en koppig de standaard benaderingen voor de brushsize of iets dergelijks.

Werken met ZBrush
Ja, tof gewoon. Dit is mijn eerste tablet met een scherm en de Cintiq is voor mij altijd een droom geweest. Nu heb ik er een en kan door het gestuiter van mijn enthousiasme nog niet iets fatsoenlijks sculpten. Maar gefrubeld heb ik zeker. Als mensen zich afvragen of ze dit moeten aanschaffen voor ZBrush, zou ik gewoon niet twijfelen. De "matige" grafische kaart die deze tablet rijk is, is namelijk helemaal niet van belang, ZBrush werkt namelijk op je CPU, en niet op je GPU. Je kunt met gemak 6 miljoen polygonen op deze machine weergeven, en dan kun je nog steeds acceptabel sculpten.

Schermgroottte
Op het eerste oog lijkt het een klein scherm, zo'n 13 inch. Maar omdat het een 1920x1080 scherm is en je met je hoofd vrij dicht bij het scherm bent als je tekent (dat doe ik in ieder geval) heb je genoeg ruimte voor al je toeters en bellen die je graag in beeld wil hebben.

Het gewicht
De tablet weegt wel wat. Het is geen vederlichte iPad of Android tablet. Persoonlijk vind ik het geen nadeel en vind ik het wel horen bij een goed product. Het is stevig. En zeker door het grote scherm moet het wel stevige constructie hebben.

Bescherming
Wacom heeft zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat mijn tablet niet beschadigd. Waarschijnlijk kent het zijn klanten goed, want ook ik ben zo'n klant die krasjes vervelend vindt. Het eerste wat opvalt is de beschermhoes die meegeleverd wordt. De etui die met neoprene is uitgevoerd beschermt hem zeer netjes tegen krasjes onderweg. De binnenkant is met zeer zachte stof bekleed. Het heeft ook twee vakjes voor je pennenhoesje en toetsenbord. De kabels van de voeding moet je eigenlijk thuislaten, maar het kan er eventueel bij gepropt worden.
Ook zonder hoesje is de tablet redelijk krasvrij te houden. Aan de onderkant heeft Wacom rubberen kussentjes geplaatst op de hoeken, waardoor het op elk vlak oppervlak vrij is. De aluminium achterkant is net als veel mobiele apparatuur krasgevoelig. Maar ach, je moet ook niet overdrijven want het blijft natuurlijk wel gereedschap.

Conclusie
Als iemand mij vraagt of hij/zij de Wacom Companion moet kopen, zou ik zeggen dat hij geen moment moet twijfelen. Ten eerste is er namelijk geen enkel product dat met deze mogelijkheden op de markt is. Ten tweede geeft het een enorme vrijheid qua werkplek betreft, zeker als je van tekenen houdt. Gezien alle nadelen die hier genoemd zijn, moet je maar afwegen of het product aan jou eisen voldoet.
 6 jaar geleden
Frans
Zelf heb ik de 512 versie. Gebruik hem voornamelijk als vervanger voor het schetsen op papier. Na zo'n drie uur werken moet hij echt aan de prik. Na twee weken in de tekenlade gelegen te hebben moet hij aan de prik. Hij loopt echt vanzelf leeg.

Toetsenbord is een verplichting wanneer je echt produktief wilt werken.

Gebruik van Illustrator, PS en Sketchbook gaat perfect.

Gebruik voor 3ds max kan maar ik heb dat er weer afgegooid omdat ik automatisch weer achter mijn grotere station ging zitten en dan niet steeds heen en weer hoef te schuiven met de licentie.

Werken met Mudbox gaat trouwens prima op de Companion.

Rechtshandigen hebben nadeel van de uitknop die rechts-onder aan de zijkant zit.

Lui op de bank werken... vergeet dan niet de standaard te gebruiken. De ventilator wordt dan niet geblokkeerd door je kleding.

Snel een krabbel neerzetten is prima te doen want de opstart is snel.

Heb hem eens in de trein uitgeprobeerd. Niet doen. De cursor is nauwelijks op een icoon te krijgen want dat is ondanks de scherm grootte toch nog een aardig gepriegel.

Al met al vind ik het een mooi digitaal schetsblok maar geen machine om produktie te draaien.

Frans
 6 jaar geleden
3ddy
Mooie aanvulling Frans! Op dit moment kon ik redelijk de 5 uur volhouden. Maar we gaan het wel merken denk ik als ik hem wat langer heb. En bedankt voor de tip met de achterkant, die ga ik zeker toepassen
 6 jaar geleden
Frans
3ddy,

uit jouw verhaal krijg ik het idee dat de 256 zuiniger omgaat met stroom. Mijn 512 heeft het nooit langer uitgehouden dan hooguit 4 uur.

Wat ik ook nog gebruik op mijn tablets en op de Companion is een Smudge Guard, zo'n één vingerig (pink) handschoentje om zonder vette veeg en/of zweet over het opperlak te glijden. Heb hem nu een jaar en bevalt mij prima. Je beweegt veel soepeler over het Wacom oppervlak zonder te blijven kleven of haperingen in je lijnen te krijgen.

Frans
 6 jaar geleden
Andre
op de verlanglijst
 6 jaar geleden
3ddy
Ik heb hem bij http://www.tablet4u.nl besteld. En een enorm goede service! Ik krijg als nog een VS toetsenbord ipv de UK. Wacom heeft op mijn verzoek het mogelijk gemaakt dat er een aantal VS toetsenborden naar Europa komen. Tablet4u ruilt de UK om naar een VS voor mij

Mocht je dus een VS toetsenbord bluetooth willen kopen, hij is te bestellen bij Tablet4u, simpel even per mail even contact opnemen.
 6 jaar geleden
Andre
tablet4u inderdaad super bedrijf!. Ik heb mijn cintique 24" daar ook weg. Volgend jaar eens voor de companion kijken..
 6 jaar geleden